تند خوانی
■ تندخوانی مجموعه روش های عملی و تکنیک هایی است که سرعت مطالعه را افزایش میدهد و امکان یادگیری صفحات پرشماری را در زمانی کوتاه ممکن می سازد.
میزان اندوختهٔ ذهنی مطالعهکنندهٔ معمولی ۸۶درصد است، این حالت برای تند خوان حداکثر ۲۳درصد خواهد بود.
■ مزایای تندخوانی چیست؟
۱. تقویت حافظه
۲. افزایش درک مطلب
۳. افزایش تمرکز
۴. هماهنگی حواس
۵. صرفه جویی در زمان
■ ۳ باور غلط در تند خوانی عبارتند از :
۱)فرد تندخوان قادر به فهم مطلب نیست:خوانندۀ معمولی بخاطر توقفهای پی در پی ممکن است کسل شود یا تمرکزش را از دست بدهد و حتی امادگی ذهنی کمی داشته باشد و به تبع آن فهم کمتری از متن پیدا کند.
۲)خواندن بیش از ۵۰۰ کلمه در دقیقه غیر ممکن است.
۳)سرعت بیشتر تمرکز پایین تر:خیر، به هیچ عنوان اینگونه نیست. سریعتر خواندن باعث افزایش تمرکز میشود.
■ضرورت های اموزش تندخوانی
۱)تقویت حافظه:مغز به نحوی افریده شده است که به هر مقدار انرا پرورش دهیم امکان بهبود و تقویت برای ان فراهم است و زمانی که این عضو از بدن تقویت شود، بدیهی است که عملکرد بهتری از خود نشان میدهد تندخوانی مغز را به چالش میکشد و سطح کارایی آن را بالا میبرد.
۲)تمرکز بهتر:اکثر افراد توانایی مطالعه با سرعت ۶۰۰ کلمه در دقیقه را دارند. اما میانگین سرعت مطالعه واقعی چیزی حدود ۲۰۰ کلمه در دقیقه میباشد.
۳)افزایش اعتماد به نفس:تندخوانی و تقویت حافظه رابطۀ مستقیمی با اعتماد به نفس دارند.
۴)افزایش قدرت تفکر:مطالعه یکی از بهترین تمرینها برای مغز است. تندخوانی سلول های مغز را به منظور تسریع در مرتب سازی اطلاعات بهبود میبخشد و این امر موجب همچنین ایجاد ارتباط بین اطلاعات قدیم و جدید میگردد.
۵)تقویت مهارتهای حل مساله
۶)بالا رفتن انگیزه:این اتفاق به صورت غیر مستقیم رخ میدهد، به این صورت که با استفاده از مهارتهای تندخوانی و تسلط بر آن و مطالعۀ چندین کتاب، انگیزۀ شما برای خواندن بیشتر میشود.
■ روش های پیشنهادی جهت تند خوانی:
۱) هنگام مطالعه از انگشت خود به عنوان راهنمای چشمهایتان استفاده کنید.
چشمها به حرکت حساس هستند، با کمک گرفتن از انگشتها میتوان سرعت و دقت خواندن را بالا برد. این کار را با یک مداد یا خودکار هم میتوانید انجام دهید.
۲)کشتن حواسپرتی!
معمولاً عواملی که باعث حواسپرتی میشوند از کنترلتان خارج است، بنابراین تنها میتوان روی عواملی که در اختیارتان است تمرکز کرد.
۳)در مواقع خاص، هنگام مطالعه موسیقی گوش دهید.
میتوانید متناسب با نوع متن، چند موسیقی هنگام مطالعه گوش دهید. البته تمامی این موسیقیها میبایست بیکلام باشند. اگر این کار باعث افزایش تمرکز شما نشد، آن را کنار بگذارید
۴) از استراحت های کوتاه غافل نشوید.
اگر نیاز به مطالعۀ بیشتر از یک ساعت دارید، حتماً زمانهای کوتاهی را برای استراحت در نظر بگیرید.
■انواع تکنیک های تندخوانی :
۱)حذف بلندخوانی
۲)عدم بازگشت به متون مطالعه شده
برخی از افراد هستند که وقتی یک صفحه را مطالعه میکنند، برمیگردند و بعضی از پاراگرافها را دوباره میخوانند که این کار جز روش های تند خوانی نیست.
۳)مطالعه هدفمند
مطالعه هدفمند بهترین روش تند خوانی است. قبل از شروع مطالعه، هدف خود از خواندن یک متن را تعیین کنید. این کار به شما کمک میکند تا با ذهنی آمادهتر شروع به خواندن کنید و از مطالعه مطالب اضافی و حاشیهای جلوگیری میشود.
۴)تکنیک اسکن
اگر در محتویات مقاله یا متن به دنبال جزئیات خاصی بگردید و تمام قسمتها را مطالعه کنید، اصطلاحاً آن متن را اسکن کردهاید.
۵)عبارت خوانی
بهتر است یک متن به دنبال هم و بدون مکث خوانده شوند که به آن عبارتخوانی گفته میشود.
۶)افزایش زاویه دید
برای افزایش زاویه دید، روشهای مختلفی وجود دارد که یکی از این روشها نوشتن اعداد ۱ تا ۵۰ بهصورت پراکنده در یک صفحه است. در این تمرین از دوره تند خوانی شما باید با نگاه کردن به صفحه اعداد موردنظر خود را به ترتیب پیدا کنید و هربار سرعت خود را در پیدا کردن اعداد بسنجید.
۷)گرم کردم چشم
گرم کردن چشم از خستگی چشمها در هنگام مطالعه جلوگیری میکند. برای گرم کردن چشمها لازم است تا روزانه چند دقیقهای پلکهای خود را مالش دهید، بهصورت مدور مردمک چشمها را بچرخانید، چند دقیقه به دوردست خیره شوید یا ضمن دنبال کردن انگشت خود، آن را جلوی بینی جلو و عقب کنید.
۸)برعکسخوانی
برعکسخوانی یکی از تکنیکهای تند خوانی است که ممکن است در ابتدا برایتان بسیار سخت و نامفهوم باشد اما به مرور بسیار هیجانانگیز میشود.
دیدگاهتان را بنویسید