چرا کودک من همه چیز را پرت میکند؟
کودکان از سن حدود 14 ماهگی پرتاب اشیا را دوست دارند و از انجام این عمل ذوق می کنند.پرت کردن مثل راه رفتن ،نشستن،دویدن یک مرحله از رشد حرکتی است.
کودک کم کم اشیا مختلف را پرت میکند تا ببیند چه بلایی بر سر هر کدام می آید، به عنوان مثال کودک می آموزد که پرتاب توپ اسباب بازی با پرتاب میوه تفاوت دارد.
اما مسئله این است که والدین چگونه باید برخورد کنند. بهتر است سعی کنید برخوردی عاقلانه داشته باشید.
راهکاری های درمانی جهت پرتاب اشیا توسط کودک :
۱)اگر کودک شما تلفن منزل را برداشت که پرت کند بدون هیچگونه دعوایی تلفن را از دستش گرفته و برای او توضیح دهید که به جای موبایل توپ پارچه ای خود را پرتاب کند.چون تلفن اگر ضربه ببیند میشکند.
۲)اگر کودک برای اینکه عصبانیت خود را خالی کند چیزی را پرتاب میکند به او بی اعتنا باشید زیرا اگر توجه کنید فکر میکند میتواند با این کار جلب توجه کند.راهکار دیگر پرت کردن حواس کودک و بازی کردن با او است.
در عوض به او بگویید «اگر عصبانی هستی بهتره حرف بزنی، اینجوری من بهتر میفهمم مشکلت چیه.» به روشهای مختلف او را به استفاده از کلمات و بیان احساساتش تشویق کنید.
۳)به کودک اموزش دهید وقتی وسایلش را روی زمین میریزد یا پرتاب میکند پدر مادر مسئول جمع کردنش نیستند بلکه خود کودک باید انرا جمع کند.برای آموزش این موضوع که کودک وسایلی را که پرتاب می کند، خودش باید جمع کند، با کودکان مسابقه بگذارید که کودک زودتر وسایل را در سبد می اندازد یا مادر؟
۴)با تغییر تن صدایتان ناراحتیتان را از پرتاب وسایل ابراز کنید.اما عصبانیت، سرزنش و یا تحقیر نکنید.
۵)یک سطل کنار سالن خانه باشد و داخلش توپ و اسباب بازی های سبک و پلاستیکی باشد هر موقع که کودک خواست پرت کند به او بگوییم فقط وسیله های داخل انرا مجاز است پرتاب کند.
توصیه ها :
■اگر کودک با پرتاب کردن یک شئ چوبی در حال اسیب رساندن به دوستتش بود ، با لحن ارام ولی قاطعانه به او بگویید این کار خطرناک است و به طور موقت از روش محرومیت استفاده کنید.
■مراقب تن صدایتان باشید.با تن صدا به او بفهمانید که ناراحتید ولی هیچ گاه کتک یا فریاد در کار نباشد.
■اسباببازیهایی که برای پرتاب کردن خطرناک هستند را به پایه صندلی با نخ کوتاه ببندید تا کودک متوجه شود نباید انها را پرتاب کند.
■قاطع باشید.
■برای بچههای بزرگتر از روش هشدار استفاده کنید، اگر چیزی را پرت کرد، بار اول به او برگردانید ولی بگویید: «اگر دوباره پرتش کنی، برای مدتی مال من میشه» و بعد اگر دوباره این اتفاق افتاد برای مدتی وسیله مورد نظر را برای خودتان نگه دارید و اگر باز تکرار شد مدت زمان را اضافه کرده و حتی در طول روز کودک را از آن وسیله محروم کنید.
■اگر متوجه شدید که پرتاب اشیا توسط کودکتان با عصبانیت همراه است، او را تشویق کنید که احساس خود را با کلمات بیان کند و با شما در مورد علت عصبانی شدنش صحبت کند.
■به هیچ عنوان او را از پرت کردن به صورت مستقیم نهی نکنید.مثلا از حرکات چهره استفاده کنید. با حرکاتی مثل ابراز ناراحتی خود، و یا نگاه های افسوس گونه به شیء پرت شده.
دلایل پرت کردن:
۱)کودک از اشیا به عنوان ابزاری برای جلب کردن توجه دیگران استفاده میکند.
۲)یکی از دلایل دیگر کودکان برای پرت کردن یک شی، خشم و عدم کنترل بر روی رفتار خود است.
همچنین این کار به نوعی سبب تخلیه انرژی در فرد میشود.
۳)کودکان مفاهیم را به صورت تجربی یاد میگیرند. برای مثال اولین موردی که کودک در هنگام پرت کردن یک شی با آن روبرو میشود مسئله گرانش زمین است. کودک میبینید اشیا سنگینی که پرت میکند زودتر از اشیا سبک به زمین میافتند. همچنین رفتار و برگشت توپ را در هنگام زمین خوردن میبیند.
دیدگاهتان را بنویسید