چاقی در کودکان
چاقی در کودکان مشکلی است که بعضی از کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد.وزن کودک چاق نسبت به وزن و قدشان بیشتر از حد متعارف و معمول است.چاقی کودکان ممکن است ناشی از عوامل متعددی از قبیل شیوه زندگی ،مسائل روانشناختی و سابقه خانوادگی باشد با این حال می توان علت اصلی چاقی را زیاده روی در خوردن غذا و ورزش نکردن و عدم تحرک کافی و بیان کرد. از عواقب چاقی قرار گرفتن در معرض ابتلا به انواع بیماری ها مثل فشار خون،کلسترول بالا،دیابت نام برد که از کودکی شروع شده و در بعضی مواقع تا بزرگسالی ادامه می یابد که کودک چاق را دچار اعتماد به نفس پایین می گرداند .کودکان به طور معمول مقدار متفاوتی از چربی را در مراحل مختلف رشد در بدن خود ذخیره میکند شاخص توده بدنی(bmi) یک راهنمای آماری وزن نسبت به قد است که مشخص میکند که آیا کودک با اضافه وزن روبرو است یا نه.
●چه فاکتور هایی باعث چاقی در کودکان می شود؟ ۱)عوامل ژنتیکی :همان گونه که قد کودک ارثی است و از پدر و مادر به بچه می رسد چاقی و اضافه وزن هم ارثی است حدود یک چهارم از موارد چاقی کودکان به عوامل وراثتی بستگی دارد .
۲)بی تحرکی فیزیکی:به طور مثال کودکانی که دائماً در حال مشاهده تلویزیون و بازیهای کامپیوتری و تبلت هستند بیشتر دچار اضافه وزن و چاقی میشوند کودکان باید حداقل یک ساعت از روز را به فعالیتهای فیزیکی بپردازند که باعث تناسب اندام آنها شود.
۳)الگو های غذایی ناسالم: باید از خوردن فست فود پرهیز کنیم زیرا کالری بالا و ارزش غذایی پایین دارد و همچنین تنقلات سالم مثل میوه ها و سبزیجات را در سفره غذایی خود بگنجانیم.
●ایده هایی برای کاهش وزن که والدین میتوانند انجام دهند:
*والدین باید خود را سرمشق کودکان قرار دهند :مثلا اگر ما در خانه هر روز یک ساعت ورزش کنیم و غذا های سالم مانند میوه و سبزیجات مصرف کنیم کودک از ما الگو برداری میکند.
*چربی های سالم را به رژیم غذایی ما اضافه کنیم: چربی های خوب مانند روغن زیتون، کنجد، دانه های سویا، آجیل، انواع کلم یافت میشود اینها را جایگزین چربیهای اشباعشده بکنیم .
*صبحانه را هر روز مصرف کنیم :تحقیقات اثبات کرده کودکانی که قبل از مدرسه رفتن صبحانه مصرف می کنند کمتر دچار اضافه وزن میشوند و بهره هوشی بالاتری دارند همچنین باید در نظر داشت که در وعده صبحانه از میوههای تازه غلات سبوس دار و لبنیات استفاده کنیم .
*حواسمان به مقدار غذایمان باشد: وقتی میخواهیم غذا بخوریم باید حواسمان به مقدار کالری هر سهم باشد که دچار اضافه وزن نشویم .
کودکان را به فعالیت روزانه تشویق کنیم :کودکان به یک ساعت فعالیت در روز نیاز دارند که برای سلامتی شان مهم است همچنی نزمان استفاده از کامپیوتر و تلویزیون و تبلت را محدود کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید