انواع بازی های تقویت هوش هیجانی
۱)زمانی که شخصی را ناراحت یا عصبانی یا گریان میبینید خانوادگی بنشینید و دلیل ناراحتی ان شخص را با (شاید) حدس بزنید.
این حدس با واژه «شاید» شروع میشود.(دارد گریه میکند،شاید با دوستش دعوا کرده است.)در این بازی تقویت هوش هیجانی از طریق بیان احساسات مختلف صورت میگیرد.
۲)در بازی اتل متل توتوله، کودکان پاهای خود را دراز کرده و هر مصراعی که خوانده میشود یک ضربه با دست روی یک پا زده میشود.
پایی که شعر روی آن تمام میشود، باید جمع شود. این شعر تا جمع شدن تمام پاها ادامه مییابد.
در این بازی تقویت هوش هیجانی از طریق کنترل هیجان و بروز احساسات مختلف صورت میگیرد.
۳)یک داستان برای کودک خود تعریف کنید.پس از به پایان رسیدن داستان از فرزندتان احساسات شخصیتها را در جایجای قصه بپرسید و از آنها بخواهید آن را توضیح دهند.
مثلا به او بگویید وقتی موش و خرگوش با هم قهر کردند چه احساسی داشتند؟
۴)با نشان دادن عکسهای البوم خانوادگیتان به کودک از او بپرسید که شخصیت عکسها چه احساسی هنگام گرفتن عکس داشتهاند. در این حین میتوانید خاطرات مختلف را برای او تعریف کنید.
۵)یکی دیگر از بازی های مناسب برای رشد هوش هیجانی، بازیهای گروهی می باشد. این قبیل بازی ها مانند گرگم به هوا، وسطی، پانتومیم و قایم باشک باعث تقویت کار گروهی و مهارتهای اجتماعی و تخلیه هیجانات کودک می شوند.
۶)اصل این بازی به این صورت است که هر چی گفته میشود باید برعکسش را انجام داد. فردی به عنوان سرگروه انتخاب میشود. بقیه باید برعکس کاری که سرگروه میگوید، انجام دهند.
مثلا اگر سر گروه گفت دست راست بالا،بقیه دست چپ را بالا بیاورند.
۷)تمام احساساتی که به نظرتان میرسد مثل عصبانیت، خوشحالی، سرافکندگی، یاس، هیجان، احساس ناامنی و سایر احساسات را روی تیکهای کاغذ بنویسید و درون شیشه بندازید. از یکی از بچهها بخواهید یک کاغذ تاشده را بردارد و احساس نوشته شده درون آن را به صورت پانتومیم برای بقیه اجرا کند. بقیه نیز باید حدس بزنند چه احساسی است.
۸)یک راه خلاقانه از مجموعه بازیهای تقویت هوش هیجانی کودکان، ساخت «نقشه قلب» است. در این بازی ساده چند کودک که دارای ارتباط نزدیکی هستند شرکت میکنند. روی یک برگه سفید یک قلب بزرگ بکشند و در آن ۶ قسمت برای احساسات اصلی مثل شادی، غم، خشم، تعجب، نفرت و ترس در نظر بگیرند. برای هر قسمت دو الی سه کار یا موقعیت را در نظر بگیرند که این حس را در آنها ایجاد میکند. میتوانند این موقعیتها را بنویسند یا نقاشی کنند. سپس برگههای خود را با هم عوض کنند تا هر کودک با احساسات سایرین آشنا شود. در مرحله بعد از هر کودک سوالی درباره بازیکن دیگر بپرسید. مثلا:یه کار نام ببر که سارا رو خوشحال میکنه؟
هر بازیکنی که تعداد پاسخهای صحیح بیشتری داشته باشد برنده است.
۹)اجرای نمایش یک جور بازی برای افزایش هوش هیجانی هست
بچهها در قالب نمایش میتوانند خودشان را در موقعیتهای مختلف قرار بدهند. به خصوص اگه قرار باشد نمایش از روی کتاب یا نمایشنامه اجرا بشود. این کار به نقشپذیریشان کمک میکند.کودکان همچنین در روند اجرا کار گروهی رو یاد میگیرند.
۱۰)ممکن است در خاله بازی توی بازیهای بچهها دعوا پیش بیاید اگر والد خوبی هستید و میخواهید کودکتان بازی برای افزایش هوش هیجانی انجام بدهد پس وارد بازیشان نشوید و اجازه بدهید تعارضاتشان را خودشان با هم حل کنند.
۱۱)یکی از انواع بازی برای افزایش هوش هیجانی بازی مشاغل است.
معمولاً بچهها تو سنین پیش از دبستان به این بازی تمایل نشون میدهند.حین بازی میتوانید شغلهای مختلف و نحوۀ تعامل ما با اون مشاغل را به کودک آموزش بدهید.
مزیت های این بازی ۱)تقویت مهارتهای اجتماعی۲)نقشپذیری۳)کار گروهی است.
۱۲)بچهها حین یوگا توجه بیشتری به بدن و احساساتشان میکنند و این کار باعث تقویت مولفۀ خودآگاهی (self- awareness) هوش هیجانی میشود.
۱۳)شاید براتون جالب باشد که بدانید ورزش روی هوش هیجانی هم تاثیر دارد
از انجایی که بچهها ورزش را به چشم بازی میبینند، میتواند یک نوع از بازیهای تقویت هوش هیجانی محسوب بشود.همچنین ورزش باعث تخلیه هیجانات منفی میشود و اگر ورزش گروهی باشد بچه ها در کار گروهی رشد کنند.
۱۴)یکی از فعالیتهایی که میتواند به تقویت هوش هیجانی فرزندتون منجر بشود این است که دربارۀ احساساتتان با هم حرف بزنید. از تجربههایی که در طول روز یا هفته داشتید بگویید و به فرزندتان هم کمک کنید که او هم در این جلسهها از احساساتش حرف بزند.
۱۵)یک کارت هایی به نام کارت های خرسی در بازار وجود دارد که تمام احساسات مثل غم،خوشحالی،ترس و…روی ان با نقاشی کشیده شده است.
آشنایی کودک با احساسات و تمایز بینشان باعث میشود که بهتر متوجه حالات روحی طرف مقابل بشوند و ارتباطات بهتری با بقیه داشته باشند.
۱۶)کتابخوانی هم میتواند یک بازی برای افزایش هوش هیجانی بچهها باشد.برای بهتر نتیجه گرفتن، کتابهایی رو انتخاب کنید که موضوعشون هوش هیجانی است. حین و بعد از خوندن کتاب هم حتماً با کودک در موردش گفتوگو کنید.
دیدگاهتان را بنویسید