اموزش مدیریت زمان به کودکان
در صحبت های روزمره خود با فرزندتان به او کمک کنید تا آگاهی از زمان را در ذهنش ایجاد کند مثلا به او بگویید: ما 30 دقیقه است که در حال بازی کردن هستیم یا شام ساعت 6 عصر حاضر میشود.همچنین از ساعت روی دیوار استفاده کنید تا کودکتان مفهوم گذشت زمان را متوجه شود. کودکان خردسال واقعاً نمیدانند پنج یا ده دقیقه به چه معناست اما ساعت به او اجازه میدهد زمان سپری شده را ببیند.
■روشهای آموزش مدیریت زمان
▪︎برای اموزش و تقویت مهارت مدیریت زمان هیچوقت دیر نیست.اما نباید انرا به تاخیر بیندازیم کودکان پیشدبستانی توانایی انجام کارهای کوتاهمدت مانند مسواک زدن یا کنار گذاشتن اسباببازیهای خود را دارند.
▪︎رابرت مایرز میگوید: «نوزادان به ویژه به برنامههای منظم مربوط به خواب و غذا و حتی برنامههای روتین والدین که منجر به انجام آن فعالیتها شود، نیاز دارند.» با بزرگتر شدن فرزندانتان، بهتر است به آنها کمک کنید تا یک برنامه روزمره تنظیم کنند.
این برنامه به آنها اجازه میدهد بدانند چه اتفاقی میافتد و چه کسی قرار است کارها را انجام دهد، به آنها اجازه میدهد مستقلتر فکر کنند و احساس امنیت کنند.
برخی از موقعیتها برای شروع میتواند این موارد باشد:
صبحانه خوردن و آماده شدن برای مدرسه.
کارهای خانه و مشق شب
شام، مسواک زدن و کتاب خواندن قبل از خواب.
▪︎کودکان را درگیر ساختن و ایجاد تقویم کنید. به عنوان یک خانواده کارها و نکات خود را لیست کنید و آنها را به تقویم اضافه کنید. برای جلوگیری از هرگونه سردرگمی، از کدگذاری رنگی استفاده کنید تا هرکس برای برنامه خود رنگ خاص خود را داشته باشد. همچنین این تقویم را در مکانی نگهداری کنید که دسترسی و بررسی آن آسان باشد. علاوه بر تقویم خانوادگی، از فرزندانتان بخواهید تقویمهای شخصی خود را بسازند.
▪︎نکته حائز اهمیت ان است که کودک شما باید اولویت بین کارها را یاد بگیرد و بداند کدام کار اولی تر است.
▪︎برای ایجاد یک برنامه واقعبینانه، باید درک خوبی از زمان طولانی شدن کارها داشته باشید.
▪︎ بازیهای فکری خانوادگی مخصوصا بازیهایی که میتوانید در آنها از مفهوم زمان در قالب کورنومتر استفاده کنید، میتوانند به خوبی در آموزش مدیریت زمان شما را یاری کنند
▪︎وقتی کودک شما بزرگتر شد،به او اجازه دهید در برنامههای خود انعطاف داشته باشد تا اوقات فراغت نیز داشته باشد. وظیفه شما مربیگری و پاداش دادن به آنهاست، نه اینکه هر دقیقه از وقتشان را دیکته کنید همچنین با پر کردن برنامههایشان احساس خستگی، اضطراب و پریشانی را در آنها ایجاد نکنید.
▪︎کودکان(دانش اموزان) باید یک منطقه مطالعه مشخص داشته باشند که ساکت و بدون عوامل حواسپرتی باشد تا بتوانند روی تکالیفشان تمرکز کنند.
▪︎مهم است که ابتدا والدین الگوی مناسبی برای کودکشان باشند.مهارتهای اساسی زندگی اگر در کودکی به درستی آموزش داده شوند، میتوانند تضمینی باشند برای آینده موفق کودکان.
▪︎یک راه موثر آموزش و کسب مهارت مدیریت زمان، یادگیری برنامه ریزی به صورت عملی است.به عنوان مثال برای داشتن برنامه آشپزی و پختن غذا، میتوان برسی و مدیرت این مراحل را به کودک سپرد:
1-انتخاب وعده غذایی و نوع آن
2- پیدا کردن موارد مورد نیاز
3-خرید موادی که لازم است
4-پختن غذا
5- پذیرایی و سرو
با انجام بازیهای جذاب و مورد علاقه کودکان، به آنها زمان را آموزش دهید:
▪︎قبل از شروع یک بازی، زمان را به کودکتان یادآور شوید و بگویید زمان بازی مثلاً یک ساعت است. پس زمانی که عقربه ساعت شما(عقربه بلند) یک خانه(ساعت) جلو برود بازی تمام میشود.
▪︎برای زمانهای وعده اصلی غذا( صبحانه، نهار و شام )زمان خاصی را در نظر داشته باشید و هر روز سر زمان معین غذا بخورید.در مورد خواب زمان مناسب را انتخاب کرده و بدون هیچ بهانهای رأس همان زمان برای خواب آماده شوید.
▪︎کارهایی که طی روز باید انجام شوند را واضح و ساده به کمک کودک تهیه کنید مثلا مرتب کردن اتاق به چند کار خرد و ساده تقسیم میشوند:( چیدن کتابها در قفسه کتاب، مرتب کردن کمد لباس، قرار دادن اسباببازیها در سر جایشان، مرتب کردن تخت خواب، شستن لباسهای مدرسه مثل جورابها، و …). و به این ترتیب هر کدام از موارد داخل فهرست برنامهریزی را که انجام دادکنار ان تیک بزند.
▪︎برای استفاده از بازیهای کامپیوتری و تبلت و موبایل برای آنها زمان مشخص بگذارید و سر زمان معین از آنها بخواهید که بازی را تمام کنند.
■حالا تفاوت کودکانی که توانایی مدیریت کردن زمان را دارند با بقیه کودکان در چیست؟؟
این کودکان:
1- در انجام کوچکترین کارها برای خود برنامه ریزی دارند و در آن موفق میشوند.
2-درصد موفقیتشان در امور سنگین و دشوار بیشتر از سایر افراد است.
3- از درس خواندن و انجام دادن تکالیف خسته نمیشوند و همواره با کمبود زمان مواجه نیستند.
4- بهتر از دیگران میتوانند به توسعه و پرورش توانمندیها و علایقشان بپردازند.
5- اهدف خود را اولویتبندی میکنند و موثر و هدفمند عمل خواهند کرد.
دیدگاهتان را بنویسید