چگونه لحن و صدای خود را تقویت کنیم؟
■ لحن صدا : به نوع ادای کلمات و جملات و عبارات در یک سخنرانی یا به هنگام
حرف زدن عادی، لحن صدا گفته میشود. مثلا از انواع آن نیز میتوان به خبری، تعجبی، پرسشی، طعنهآمیز، خنثی، خشن، محترمانه، عامیانه اشاره کرد.
لحن را با واژگان دیگری همچون اوا، اواز، اهنگ و نوا نیز میشناسند.
■ تن صدا : این واژه، بیشتر به میزان بلندی صدا اطلاق میشود. به زیری، بمی، بلندی و یا آرامی صدا، تن صدا گفته میشود.
■ مهم ترین کاری که باید برای داشتن یک لحن خوب واجب است انجام دهیم این است که قبل از شروع صحبت صدایمان را گرم کنیم.مثلا اگر جلسه مهمی دارید و قرار است صحبت کنید قبلش چند دقیقه ای با خودتان صحبت کنید تا صدایتان گرم شود.
■ یکی دیگر از کارهایی که باعث می شود شما لحن صدای مناسبی داشته باشید، مکث کردن است.
برخی از کاربرد های مکث کردن عبارتند از :
• پیدا کردن کلمات بعدی
• از بین رفتن تیکه کلام ها
• جلب توجه مخاطبان
• تغییر معنای یک جمله
• تأکید بیشتر روی یک مطلب
• کنترل سرعت صحبت کردن
• تفکیک جملات و موضوعات
• نفس تازه کردن سخنران
• مشارکت مخاطبان
• فکر کردن و تأیید کردن مخاطبان
■ سعی کنید قبل از صحبت کردن به طور کامل دم و بازدم داشته باشید.
تنفس صحیح آرامش را افزایش می دهد و باعث بهتر شدن لحن صدایتان میشود.
با خارج کردن کامل هوا از ریهها و کشیدن هوا به داخل و حبس کردن آن در سینه به مدت ۱۵ ثانیه و سپس تخلیهی مجدد آن، ظرفیت تنفس خود را افزایش دهید.
■ تکنیک دیگر این است که یک کتاب یا روزنامه یا هر متن دیگر را بردارید و آن را بلند بخوانید تا بعد از مدتی به خوبی لحن صدایتان تقویت شود.
■واضح و شمرده صحبت کردن مهمترین جنبهی خوب صحبت کردن است. شما باید به تکتک کلماتی که میگویید توجه داشته باشید و آنها را درست تلفظ کنید.
لحن صدا نباید بیش از حد آهسته و کشدار باشد. خیلی آرام و کُند صحبت کردن نیز برای مخاطبان خستهکننده و یکنواخت خواهد بود و باعث میشود به حرفهایتان گوش ندهند.
■سعی کنید دهانتان را باز نگاه دارید و تارهای صوتی خود را تقویت کنید. میتوانید این کار را با خمیازه کشیدن، حرکت دادن فک به طرفین، زمزمه کردن و ماساژ دادن گلو با انگشتان انجام دهید.
■ با ادای جملاتی که کلمات مشابهی دارند، چرخش زبان در دهان را تمرین کنید.
■یک تمرین دیگر این است که کاغذ A5 را بر دیوار قرار داده و روبهروی آن بایستید. سپس سعی کنید با بازدم خود آن را نگه دارید.
■براى اینکه حنجره آسیب نبیند باید از خوردن بعضى از خوراکى ها مانند انواع ترشى ها، سرخ کردنى ، چاى پررنگ ، آب سرد، بستنى و این قبیل مواد غذائى خوددارى کرد.
■برای تقویت زبان ابتدا زبان خود را به عقب خم کرده و سعی کنید گلوی خود را با نوک آن، لمس نمایید. سپس زبان را به صورت مستقیم از دهان بیرون آورده و تا جای ممکن، به سمت جلو فشار دهید.
■برای اینکه بتوانید قدرت و تن صدای خود را افزایش دهید، عضلات فک و صورت شما باید به اندازهی کافی قوی باشند. فک خود را در جهات مختلف حرکت دهید، باز بسته کنید و هجاهایی مثل: واه، ماه، باه، داه، ساه، کواه، جاه، سی، سُ، سو و… را تکرار نمایید
■ از دیگر تمرینهای مفید برای داشتن یک تن صدای جذاب، مطالعه با صدای بلند است.
■ برای داشتن تن صدای خوب در خلوت خود آواز بخوانید. آواز سرشار از تحریرهای مختلف و پر است از تغییرات تن صدا؛ گاهی باید در اوج بخوانید و گاه باید به آرامی زمزمه نمایید. آواز خواندن هم به تقویت لحن کمک میکند، هم به طرز چشمگیری مهارت کنترل تن صدا را در شما افزایش میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید