زمان رویش دندان های دائمی در کودکان
■ به دندان های 1 تا 5 در هر نیم قوس فکی که بجای دندان شیری درمی ایند دندان های دائمی جانشین می گوییم. و به این دوره هم دوره دندانی مخلتط گفته میشود. در اخر 32 دندان دائمی،جایگزین دندان های شیری می شوند. 16 دندان دائمی در فک بالا و 16 دندان دائمی در فک پایین.
زمانیکه فقط دندانهای شیری در دهان فرد میباشد، اصطلاحاً به آن «دوره دندانی شیری» و در صـورتــیکه هم دنـدانهای شیــری و هم دندانهای دائمــی در دهـان باشنــد، به آن «دوره دنـدانـی مختلـط»و در صورتی که فقط دندانهای دائـمی در دهـان باشند، به آن «سیستم دندانی دائمی» گفته میشود.اولین آن در ۶ سالگی رویش مییابد و دندانهای عقل آخرین گروه از دندانها میباشند که در محدوده سنی ۱۸ تا ۲۰ سالگی پیدا میشوند.
■ اولین دندان دائمی کی در میاید؟
اولین دندان دائمی در 6 یا 7 سالگی در می اید. این در حالی است که در محل رویش این دندان قبلا دندانی وجود نداشته بخاطر همین والدین اغلب این دندان را با دندان های شیری اشتباه میگیرند.
■ چند نکته در مورد زمان رویش دندان دائمی
• دختران به طور کلی قبل از پسران دندان دائمی خود را در می آورند
• دندان های پایین معمولا قبل از دندان های بالایی بیرون می زنند
• در هر فک دندان ها به صورت قرینه در می ایند یکی در سمت راست و یکی در سمت چپ
• دندان های شیری به نسبت دندان های دائمی از لحاظ اندازه کوچکتر و سفید تر هستند
■ زود افتادن دندان شیری
اگر دندان شیری فرزندتان زودتر از 5 سالگی افتاد اورا پیش دندان پزشک ببرید تا در جای خالی دندان شیری او وسیله ای به نام فضا نگه دار بگذارد. این وسیله اجازه حرکت دندان های مجاور را به این فضا نمی دهد و فضا برای رویش دندان دایمی زیر لثه حفظ می شود.
فضا نگه دار یا اس ام به دو صورت ثابت و متحرک ساخته می شود.
در 5 سالگی به کودک توضیح دهید که افتادن دندان کودک طبیعی است. این امر مانع می شود که کودک در هنگام شروع افتادن دندان هایش نگران شود.
■ کج در آمدن دندان دایمی
گاهی موقعی که دندان شیری کودک نیفتاده یکی از دندانهای دایمی او کج از کنار دندان شیری نیش می زند که والدین نگران میشوند. درحالت عادی رویش دندان های دایمی که در زیر دندانهای شیری قرار دارند به ریشه دندان شیری فشار آورده و رفته رفته باعث تحلیل ریشه دندان شیری شده و وقتی دندان شیری بدون ریشه شد، افتاده و دندان دایمی سر میزند. گاهی دندان دایمی که شروع به رویش می کند بنا به دلایلی در مسیر اصلی خود نبوده و دندان دایمی مسیری انحرافی طی می کند و ریشه دندان شیری سالم باقی می ماند. و دندان دایمی از کنار دندان شیری سر میزند، بدون آنکه دندان شیری افتاده باشد. این پدیده در مورد دندان های شیری قدامی پایین که دندان دایمی از پشت آنها سر میزند شایع تر است.
■ در چنین وضعیتی به نکات زیر توجه کنید:
• در صورتی که متوجه رویش دندان دایمی شدید بدون اینکه دندان شیری بیفتد سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید تا نسبت به کشیدن دندان شیری اقدام کند.
• دندانی که کج در آمده در صورتی که به موقع تشخیص داده شود و نسبت به کشیدن دندان شیری اقدام گردد به مرور به جای اصلی خود برمیگردد.
• در صورتی که این اختلال دیر تشخیص داده شود به صورتی که دندان دایمی در مسیر انحرافی کاملا رشد کند و به سطح دندان مقابل برسد و تثبیت شود دیگر با کشیدن دندان شیری دندان دایمی به جای اصلی خود باز نمیگردد و نیاز به ارتودنسی پیدا می کند.
■ عوامل موثر در تاخیر رویش دندان های دائمی کودکان
تغذیه: مهمترین نکته در تاخیر رویش دندان های دائمی، تغذیه از زمان نوزادی می باشد. معمولا کودکانی که از شیر مادر تغذیه نکرده اند دیرتر از کودکان دیگر دندان در می آورند این مسئله در رویش دندان های دائمی نیز بی تاثیر نیست. همچنین برخی از کودکان به اصطلاح بد غذا هستند و مواد لازم را برای رویش دندان ها و استخوان ها به خوبی دریافت نمی کنند.
بیماری: برخی از بیماری ها در کودکان سبب می شود رویش دندان های آنها به تاخیر بیافتد. همه ما می دانیم هورمون ها نقش اساسی در بدن ایفا می کنند. هورمون ها اگر دچار مشکل شوند بر تمام نقاط بدن می توانند تاثیر گذار باشند.
وضعیت زمان نوزادی: بر اساس تحقیقات انجام شده کودکانی که در زمان نوزادی، زودرس بوده اند، رویش دندان هایشان تاخیر دارد. البته این مورد همیشه رخ نمی دهد اگر نوزادان زودرس تغذیه با کیفیت و مناسبی داشته باشند در آینده مشکلی آنها را تهدید نخواهد کرد. همچنین نوزادانی که با وزن کم متولد می شوند می توانند در آینده در معرض این مشکل باشند.
جنسیت کودکان: کودکان پسر در برابر کودکان دختر معمولا دیرتر دندان در می آورند. معمولا بین 4 الی 6 ماه دندان کودکان دختر زودتر از پسر ها رویش پیدا می کند.
عامل ژنتیک: یک دیگر از عوامل تاثیر گذار بر رویش دندان های دائمی عامل ژنتیک است.
دیدگاهتان را بنویسید