زبان بدن
■ زبان بدن(به انگلیسی: Body language) به انواع شکلهای ارتباط غیر کلامی یا رفتاری اشاره میکند که یک فرد از طریق رفتارهای بدنی خود، بدون آنکه صحبتی بکند با دیگران بهطور مستقیم یا غیرمستقیم ارتباط برقرار میکند. این رفتارها میتواند مربوط به وضعیت و حالات اجزا بدن، ژستها، حرکات و اشارات بدنی، جلوههای هیجانی صورت و حرکات چشمها باشد.
ما می توانیم با یادگیری زبان پیام های بهتری را در روابط کاری و اجتماعی خود ارسال و دریافت کنیم، به بیان دیگر وقتی زبان بدن را یاد می گیریم می توانیم کنترل بیشتری روی پیامی که می خواهیم ارسال کنیم داشته باشیم و پیام ها و رفتارهای دیگران را بهتر شناسایی کنیم.
برای مثال می توانیم با یادگیری این اصول و قواعد در هنگام صحبت با تکنیک های زبان بدن کلام خود را تایید کنیم که این کار در اثربخشی کلام ما تاثیرگذار است.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که زبان بدن شما نمی تواند دروغ بگوید! به همین خاطر است که بسیاری از افرادی که در اداره آگاهی و وزارت اطلاعات فعالیت می کنند، از زبان بدن متوجه می شوند که افراد راست یا دروغ می گویند! پس دقت کنید که: زبان بدن شما، همیشه صادق تر از زبان کلامتان است.
■اموزش زبان بدن
ایجاد عادت: اولین راه این است که برخی از رفتارهایی را که دوست دارید تبدیل به عادت کنید. مثلاً وقتی که میخواهید جدی به نظر برسید باید بدنتان را عادت بدهید دست به سینه باشد.
تمرین: هیچ نوازنده، سخنران و یا بازیگری بدون تمرین به موفقیت نرسیده است. برای تمرین زبان بدن هم کارهای بسیاری زیادی وجود دارد. مثلاً میتواندی جلوی آینه بایستید و همزمان با صحبت کردن حالتهای بدن خودتان را آنالیز کنید. یا این که میتوانید از خودتان فیلم تهیه کنید و بعد با توجه به چیزهایی که در قسمت چگونه زبان بدن دیگران را بخوانیم گفتیم، زبان بدن خودتان را آنالیز کنید.
■انواع زبان بدن
۱)زبان بدن گشوده :نشان دادن کف دست ها خبر از صداقت شما در بیان و رفتار میدهد. پس لطفاً از همین الان دقت کنید که همیشه در حال صحبت کردن، دستان شما کاملاً از هم باز شده و زبان بدن گشوده را ایجاد کنید. دستهایتان را در هم گره نکنید. بهجای آن میتوانید دستتان را در جیبتان قرار داده یا در اطرافتان رها کنید. این حالت به دیگران نشان میدهد که نسبت به آنان باز و پذیرا هستید.
۲)زبان بدن بسته :وقتی زبان بدن ما در حالت بسته قرار دارد، بین خودمان و افراد مقابلمان دیواری ایجاد کردهایم و این یعنی تمایلی به برقراری و یا ادامه ارتباط نداریم.
پس نتیجه میگیریم که زبان بدن بسته برای ارتباطات اصلاً مناسب نیست. بنابراین باید مراقب زبان بدن خود باشیم تا در زمان برقراری ارتباط و یا صحبت کردن، به هیچ عنوان حالت بسته را به خود نگیرد.
■ پژوهش روانشناسی کلامی و غیر کلامی، میزان اثر گذاری در ارتباط را به سه بخش تقسیم کرده است:
• کلام
• لحن صدا
• زبان بدن
همانطور که میدانید، بیشتر افراد، سخنوران و اساتید تمرکز خود را روی کلام میگذارند. اما موضوع متحیر کننده این است که کلام کمترین تاثیر را در ارتباطات دارد و تنها سهم آن فقط 7% است. در حالی که لحن صدا 38% و زبان بدن 55% از تاثیر گذاری را داراست.
■بعضی از حرکات درصورت، دستها، پاها و دیگر اعضای بدن میتواند به فاششدن افکار و روحیات مخاطب کمک کند حال به چند نمونه میپردازیم….
▪︎کنار زدن موها از روی صورت این حرکت نشانه ای از عصبی بودن و در عین حال جلب شدن نظر شخص است.
▪︎ یک لبخند درصورتی واقعی است که در آن عضلات چشم ها هم درگیر شوند و خیلی هم طول نکشد. در حقیقت افرادی که لبخند آن ها بیش از ۵ ثانیه طول می کشد و این لبخند فقط در لب های آن ها مشاهده می شود در حال تظاهر کردن هستند.
▪︎︎هر فرد در حالت طبیعی بین ۶ تا ۸ مرتبه در یک دقیقه پلک می زند اما هنگام استرس تعداد این پلک زدن ها بیشتر می شود و به همین دلیل توجه مخاطب را بیشتر به خود جلب می کند.
▪︎با مالیدن چشم ها، پوشاندن آن ها با دست یا بستن آن ها در زمانی طولانی تر از پلک زدن، مغز می خواهد از دیدن بعضی از عواملی که در مقابل چشمان ما قرار دارد جلوگیری کند. حتی در بسیاری موارد زمانی که صدایی ما را آزار می دهد، ما به طور ناخودآگاه برای لحظه ای دستان مان را روی چشمان خود می گذاریم. این یک مکانیسم دفاعی برای مغز است تا بتواند خود را از پردازش رویدادهای ناخوشایند یا تهدید کننده رهایی ببخشد.
▪︎نگاه کردن به سمت پایین به مدت طولانی
با این حرکت فرد از دیگران حمایت را درخواست می کند. این تاکتیکی است که بسیاری از کودکان کم سن و سال هنگام مواجه شدن با دیگران در انجام یک کار اشتباه از خود بروز می دهند تا به این ترتیب بتوانند حمایت والدین یا اطرافیان را به سمت خود بکشانند. اگر شخصی این حالت را از خود نشان می دهد احتمالا انتظار همدردی دارد، پس سعی کنید در این مواقع او را درک کنید.
▪︎لمس کردن پیشانی یا لاله گوش به این معناست که شما احساس تهدید می کنید یا خونسرد نیستید.
▪︎ایستادن در حالتی که پاهای شما به اندازه عرض شانه ها باز است، نشان از اقتدار، تسلط و نفوذ دارد. هنگام بحث کردن با دیگران یا اختلاف نظر، این شکل از ایستادن به طرف مقابل القا می کند که شما در این بین احساس برتری دارید. قرار دادن دست ها روی ران ها هم یکی از نشانه های سنتی قدرت و اقتدار است.
▪︎اگر فردی در حال صحبت کردن با شما دستانش را در جیبش می گذارد یا در پشت خود پنهان می کند، این احتمال را بدهید که چیزی را از شما پنهان می کند یا قصد تقلب دارد. شاید فردی در حال تعریف کردن ماجرایی برای شماست اما این احتمال وجود دارد که او تمام داستان را نمی گوید و بخشی از آن را مخفی می کند.
دیدگاهتان را بنویسید