روش های تقویت اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان
■برخیها به باور و اعتمادی که نسبت به خود و توانمندیهایشان دارند، اعتماد به نفس یا Self-Confidence میگویند.
برخی دیگر اعتماد به نفس را به این شکل تعریف میکنند که فرد عمیقا خودش را با ارزش و توانمند میداند و به این ارزش و توانمندی هم باور دارد.
■کمبود اعتمادبهنفس در نوجوانان:
• نشانههای جسمی:لرزش خفیف دستها، چهره پژمرده و غمگین،صدای ضعیف و لرزان
• نشانههای روحی: بخل و حسادت، همیشه مشکوک بودن، نگران بودن
■راه های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان
۱)نوجوان شما مانند هر بزرگسال دیگری شایستهی احترام است.هرگز نگذارید لحن صدایتان توهین امیز یا تحقیرکننده باشد. همیشه به مشکلات و نگرانیهایش اهمیت بدهید.
۲)وقتی نوجوانتان را بهخاطر کارهای خوبش تمجید میکنید، اعتماد به نفس او را بالا میبرید.اجازه بدهید فرزندتان بداند به وجودش افتخار میکنید.
۳) نوجوانان معمولا انتقاد را تمسخر تلقی میکنند که مایهی سرافکندگی شما شدهاند.پس اگر اخلاق یا کاری از فرزندتان را دوست ندارید با خوشرویی به او بگویید.
۴)نوجوانتان را به شرکت در فعالیتهای اضافه بر مدرسه اش تشویق کنید.فعالیتهای فوقبرنامه فرصت خوبی برای درس گرفتن از موفقیتها و شکستها، چالشهای متفاوت و سنجش میزان اعتماد به نفس فرزند شماست.
۵)مهارتهای دوستیابی و اهمیت احترام و درک متقابل در روابط را به فرزندتان آموزش بدهید. دوستیهایی که نوجوان شما تجربه میکند، روی اعتماد به نفسش تأثیر میگذارند.
۶) به او کمک کنید که خود را دائما با دیگران مقایسه نکند. به نوجوانتان بیاموزید که او فقط باید با خودش رقابت کند و مدام به فکر بهتر کردن خودش باشد.
۷)نوجوان باید یاد بگیرد احساسات منفی خود را به شیوهای درست مدیریت کند تا به اعتماد به نفسش اسیب نرسد.همچنین ارامش داشته باشد و صبور باشد.
۸)اگر نوجوان شما شدیدا از کمبود اعتماد به نفس رنج میبرد بهتر است به یک مشاور مراجعه کنید تا مشکل فرزندتان را برطرف کند.
۹)کودک باید مطمئن باشد که شما «همیشه» پشتیبانش هستید.انوقت زندگیاش را با اعتماد به نفس و قدرت بیشتری پیش میبرد.
■راه های افزایش اعتماد به نفس در کودکان
۱) عشق والدین زیربنای روابط سالم و قوی را در آینده کودک تشکیل میدهد. بنابراین فرزندتان را هنگام سلام و خداحافظی کردن در آغوش بگیرید، شبها کنارش بخوابید و هر روز به او بگویید که دوستش دارید.
۲)وقتی با کودکتان بازی و یا تفریح میکنید فرزندتان اطمینان مییابد که میتواند پیوندهای اجتماعی مستحکمی را ایجاد کند.همچنین کودک دچار افسردگی نمیشود.
۳)اگر فرزندتان کاری را به بهترین وجه انجام نداد به او بفهمانید که برای تلاشهایش ارزش قائل هستید و ان شاءالله به مرور از پس کارها بهتر برمی اید.
۴)دوران دبستان زمانی بسیار مهم است که والدین به فرزندشان اجازه بدهند که به مرور زمان طعم استقلال بیشتری را بچشند، متوجه شوند که خودشان چگونه باید درباره مشکلاتشان با آموزگارانشان حرف بزنند و همچنین تکالیفشان را سازماندهی کنند.
۵)به فرزندتان بگویید انسان امکان دارد در طول زندگی اش خطا کند و شکست بخورد پس بهتر است از انها درس بگیرد بجای انکه ب چشم شکست به ان نگاه کند.
۶)وقتی فرزندتان اشتباهی میکند بهترین کار برای تذکر دادن به او و تربیت کردنش این است که به پیآمدهای طبیعی و منطقی رفتار اشتباهش متوسل شوید.
۷)حتماً قبول دارید که نادیده گرفته شدن مداوم احساس بسیار ناخوشایندی است؛ بنابراین وقتی با فرزندتان تنها هستید، گوشی تلفنتان را زمین بگذارید.
۸)بین اعتماد به نفس سالم و دیگر مهارتها مانند همدلی، مهربانی، خوشاخلاقی، خیرخواهی تعادل ایجاد کنید.
۹)به فرزندتان بفهمانید که تلاشش ارزشمندتر از بینقص انجام دادن کارها است.
۱۰)احساسات فرزندتان را به رسمیت بشناسید و به او کمک کنید تا احساساتش را به زبان بیاورد.
۱۱)هر روز ۲۰ دقیقه را به صحبت کردن، خندیدن یا انجام دادن کاری با یکدیگر اختصاص بدهید.
دیدگاهتان را بنویسید