راهکارهای مقابله با لجبازی کودکان
■لجبازي نوعي رفتار مقابله اي در كودكان مي باشد كه معمولاًوالدين در مواجهه با آن رفتارهاي مختلفي را نشان مي دهند.
۱)درابتدا بايد دقت كنيم كه ريشه ي آن حركت ناخوشايندي كه كودك انجام مي دهد چيست؟ آيا نياز او براي جلب توجه است؟ آيا آن كار به اوآرامش مي دهد؟
۲)در حقیقت باید نقطه ی ضعفمان را نشان ندهیم که کودک متوجه ان بشود.
۳)یادمان باشد که همیشه حساب و کتاب و تعداد امر و نهی هایمان را در یک روز داشته باشیم.
۴) شما والدین می توانید آنقدر به یکدیگر و کودک تان مهر و محبت کنید که یک خم ابروی شما،از صد تنبیه و کتک برای کودک دردناک تر باشد.
۵) تنبیه بدنی ممنوع !
۶) مشاركت دادن كودك در انجام امور، مشورت خواستن از او در اموری كه مستقیم به كودك مربوط میشود برای مثال در چیدمان اتاقش مهمترین روشهای كاهش لجبازی در كودك است.
■ راه حل های موثر مقابله با لجبازی کودکان
۱) وقتی با او صحبت می کنیم باید واضح، شفاف و ساده و دقیق انتظاراتمان را از کودک بیان کنیم. استفاده از جملاتی مثل «عرضه نداشتی این کار را انجام بدهی» در واقع تخریب شخصیت کودک است.
۲) باید یاد بگیریم به کودک حق انتخاب دهیم. بهتر است بین چند گزینه موردنظر خودمان به او حق انتخاب دهیم. اگر به او حق انتخاب دادیم در واقع به نظرش احترام گذاشته ایم. مادری که از کودک می پرسد «غذا می خوری یا نه» و پس از پاسخ منفی کودکش به او تشر می زند که باید غذا بخوری، در واقع به او حق انتخاب نداده است.
۳)عجله و شتاب زدگی ممنوع ! بطور مثال: در دوران طفولیت عدم آشنایی والدین به خصوص مادر مثلا به جای فراهم آوردن محیطی شاد هنگام استفاده از حمام آن را به محیطی وحشتناك برای او تبدیل می كند. برای این كار بهتر است اجازه بدهیم كودك ابتدا خوب بازی كند و همچنین اجازه دهیم تا كودك حتی برخی از اسباب بازی های خود را به حمام بیاورد و با آن ها مشغول بازی شود.
۴) اگر كودك برای رسیدن به چیزی که میخواهد چه درست و چه نادرست شروع به گریه كردن بکند و از این راه بخواهد به خواسته خود برسد و والدینی كه با دادن رشوه به كودك او را ساكت می كنند باعث پرورش لجبازی در او می شوند.
البته تشویق برای كارهای خوب و مثبت كودك با رشوه دادن فرق دارد. تشویق باعث رشد اعمال نیک میشود.
۵) گاهی بهتر است وقتی فرزندمان شروع به داد و بیداد می كند خیلی خونسرد و بی توجه از كنار مسئله عبور كنیم به طوری كه یا متوجه نشده ایم و یا موضوع برایمان اهمیت ندارد.
۶) در هر خانواده مشكلات و بحث و گفت و گو بوجود می اید. ولی میتوان به جای بحث و متهم كردن بدون بر هم زدن امنیت خانواده به خصوص كودكان ، مشكلات و مسایل را می توان به راحتی حل كرد.
۷) هیچ كس از دخالت كردن دیگران در امور زندگی خود احساس رضایت ندارد.ما باید کودک را راهنمایی کنیم نه در زندگی شخصی اش دخالت کنیم.
۸) یادتان باشد درخواستهای شما از کودک باید منطقی باشند. کودکان لجباز احساس میکنند، یکی باید برنده شود و دیگری باید ببازد. برای چنین موقعیتی، طرز فکر برنده- برنده، بهترین راهحل است. به نیازها و خواسته های کودک پاسخ دهید. به او بگویید که پدر و مادر هم میخواهند برنده باشند.
۹) با کودکان لجباز بايد مدارا کرد و ابتدا زمينه هاي بروز لجبازي را شناسايي کرد سپس کودک را از آن دور کرد به عنوان مثال کودکي را که در مغازه از والدين مي خواهد هرچيزي را برايش بخرند، نبايد به به خربد بُرد و هميشه درباره برآوردن خواسته هايش يک چيز ديگر را بايد جايگزين کرد.
۱۰) وقتي شدت رفتارهاي کودک نسبت به قبل کاهش يافت والدين بايد روش «تقويت رفتار ناهمساز» را اجرا کنند.بطور مثال: کودکي که گريه مي کند به محض آن که ساکت شد ، توسط والدين مورد توجه و تشويق قرار گيرد .
۱۱) مصرف بيش از اندازه سردي ها ، تنقلات، کاکائو باعث تحريکات عصبي کودک و تماشاي تلويزيون و بازي هاي رايانه اي بيش از يک ساعت در روز باعث تشکيل امواج مخرب در مغز کودک و عصبانيت او مي شود ، کم خوابيدن کودک نيز باعث افزايش لجبازي مي شود.
دیدگاهتان را بنویسید