انواع مزاج
■ تفاوت طبع و مزاج:
¤ مزاج: از ترکیب عناصر چهارگانه آب، آتش، خاک و باد در بدن شکل میگیرد. افرادی که از مزاج خاصی برخوردار هستند میتوانند با تغییر شرایط زندگی مانند نوع تغذیهای که دارند، بدن سالمتری داشته باشند.
¤ طبع:حالت بدنی است که فرد با آن بدنیا می اید و نمیتوان آن را عوض کرد. در چگونگی شکل گرفتن طبع عوامل زیادی از جمله وراثت، منطقه جغرافیایی، تغذیه و… موثر هستند.
در بدن انسان چهار نوع خلط وجود دارد که آنها را اخلاط اربعه می نامند. اخلاط اربعه عبارت اند از: صفرا ، خون ، بلغم و سودا . اخلاط اربعه در بدن هر شخص سالمی باید متعادل باشد، در غیر این صورت هر کدام از آن ها که غلبه نماید خطرناک است به عنوان مثال، اگر در فردی صفرا غلبه نماید وی را صفراوی مزاج، و اگر خون غلبه کند، او را دموی مزاج، و اگر بلغم غلبه یابد، بلغمی مزاج می نامند؛ هم چنان که اگر در شخصی سودا غلبه نماید، او را سوداوی مزاج می گویند.
■ افراد از نظر نوع مزاج به چهار دسته تقسيم مي شوند: 1) افراد صفراوي مزاج 2) افراد دموی مزاج 3) افراد سوداوی مزاج 4) افراد بلغمی مزاج
■ صفراوی:
افراد دارای مزاج صفراوی پرانرژی هستند. افرادی که در این دسته بندی قرار میگیرند اندامی لاغر با استخوان بندی درشت دارند.این افراد گرمایی هستند ودر بیشتر مواقع عطش دارند.
افرادی که زود عصبانی میشوند، موهایی ضخیم و تیره دارند، کمتر از دیگران می خوابند، خونگرم و باهوش هستند. کسانی که مزاجشان صفراوی است میل زیادی به خوردن غذاهای سرد و ترش دارند.
مواد غذایی مفید: مصرف شاتوت، انار، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی، خیار، کدو، کاهو و اسفناج برای صفراوی مزاجها مفید است.
مواد غذایی مضر: مصرف سیر، پیاز، ادویه هـای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذا هـای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل با مزاجشان سازگار نیست.
■ دموی:
افرادی با خصوصیات شجاع در عین حال آرام در دستهبندی مزاج گرم و تر قرار میگیرند.این افراد مانند کسانی که در دیگر گروهای دسته بندی مزاج قرار میگیرند سرمایی یا گرمایی نیستند؛ اما در صورتی که هوا سردتر باشد برای آنها شرایط مطلوبتر خواهد بود.
مواد غذایی مفید: مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای دموی مزاجها مفید است.
مواد غذایی مضر: خوردن خوراکیهایی مانند آب یخ، نوشابه، تخم مرغ، بادمجان، ترشی، سرکه، سیر و چای برایشان ضرر دارد.
دموی مزاج ها موهایی پرپشت دارند و اشتهای خوبی هنگام صرف غذا از خود نشان میدهند. افراد دموی مزاج نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی قرار دارند و احتمال این که به فشار خون مبتلا شوند نیز وجود دارد.گرم و تر مزاج ها اغلب مواقع میل آنها به سمت غذاهای شیرین یا ترش است.
■ سوداوی:
افرادی که میل کمی به خوابیدن دارند، در دسته بندی مزاج سرد و خشک قرار میگیرند. این افراد بسیار سرمایی هستند.
این افراد که رنگ پوستشان در بیشتر مواقع تیره است و موهایی تیره و کم پشت دارند، به نظم و دوراندیشی و خونسردی شناخته میشوند. افراد سوداوی مزاج اغلب برونگرا هستند و میل زیادی به مصرف غذاهای شیرین و گرم نشان میدهند.
مواد غذایی مفید: خوردن خوراکیهایی مانند گوشت گوسفند، خروس و شتر، نمک دریا، نبات سفید، نعنا و روغن کنجد، کلم، جوانه گندم، ماش، پسته، بادام، گردو و چای دارچین به سوداوی مزاجها توصیه میشود.
مواد غذایی مضر: عموما سوداوی مزاجها از مصرف مواد غذایی مانند گوشت گوساله، ماهی، عدس، گشنیز، لوبیا، بادمجان و سبزیجاتی مثل خیار، کاهو، گوجه فرنگی و میوههایی مثل موز و کیوی منع
■ بلغمی:
افرادی که اضافه وزن دارند و موهایشان نسبت به دیگران کمتر و نازکتر است بلغمی هستند. این افراد دارای رنگ پوستی سفید هستند و نسبت به دیگران کمتر عطش دارند.
افراد بلغمی مزاج ساعت خواب طولانی دارند و کم انرژی بودن و عصبانی نشدن از جمله ویژگیهای است که مزاجهای سرد و تر را با آنها میشناسند. افراد بلغمی مزاج علاقه زیادی به مصرف ادویههای مختلف و غذاهای شیرین نشان میدهند و با ترشیجات و مواد غذایی سرد میانه خوبی ندارند.
مواد غذایی مفید: مصرف خوراکیهایی مانند خرمای خشک، انبه، سیب، بـه، توت، انجیر، انگور، کشمش، هویج، کرفس، زنجبیل، دارچین و زیره برای بلغمی مزاجها مفید است.
مواد غذایی مضر: به افراد دارای مزاج سرد وتر توصیه میشود خوراکیهایی مانند کاهو، هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، مرکبات و کیوی، هلو، زردآلو، شلیل، قارچ، ذغال اخته، آش، سوپ ماهی و کله پاچه نخورند.
■فهرست مواد غذایی گرم و سرد :
¤ میوه ها و دانه های گرم وتر :
انجیر ، انگور ، بادام زمینی ، بادام شیرین ، بادام کوهی ، به ، تخم خربزه ، توت (شاه توت) ، انواع توت ها ، خربزه ، هویج ( زردک) ، سیب ، شلغم ، کدو ، کنجد ، گلاب ، لوبیا قرمز
¤میوه ها و دانه های گرم و خشک:
. انبه ، بادام کاغذی ، بادمجان (خیلی گرم و خشک) ، تخم شربتی ، بولاغ اوتی ، پرتقال ، پسته ، پونه (خیلی گرم و خشک) ، پیاز (خیلی گرم و خشک) ، پیه ( دمبه) ، ترب (خیلی گرم و خشک) ، تره ، جعفری، دینارویه ، چای ، خردل ها ، خرما ، خرمالو ، دارچین ، روغن ، ریحان ، زرد چوبه ، زعفران ، زنجبیل ، زنیان ، زیتون ، زیره سیاه ، سیر ، شنبلیله ، فلفل (خیلی گرم و خشک) ، فندق ، کرفس ، کشمش انگور سیاه ( مویز) ، کلم ، کنگر ، گردو ، گل سرخ (خیلی گرم و خشک) ، لپه ، مرزه ، موسیر ، موم عسل ، نارگیل ، نخود ، نعناع ، عرق بهار نارنج ، هل .
¤ غذاهای گرم و تر :
عسل ، نخود ، آب آبگوشت ، گوشت بوقلمون ، شیر میش ، گوشت غاز (پرنده) ، گوشت گوسفند ، گوشت مرغ خانگی ، گوشت مرغابی و اردک ، میگو (روبیان) ، گوشت بلدرچین ، گوشت کله ، جگر ، خورشت بادمجان ، خورش قورمه سبزی ، آبگوشت به ، آبگوشت کلم قمری ، آب شور ، کره ، خامه ، روغن ، نیمرو ، تخم مرغ ، گوشت بز ،
¤ غذاهای گرم و خشک
گوشت آهو ، شیر شتر ، گوشت شتر ، گوشت شتر مرغ ، گوشت کبوتر ، کوهان شتر(خیلی گرم و خشک) ، گوشت گاومیش ، گوشت گنجشک ، گوشت لک لک ، نمک طعام (خیلی گرم و خشک) ، گوشت اردک ، خورش فسنجان .
¤ میوه ها و دانه های معتدل :
برگ چغندر ، برنج ، تمشک ، چغندر ، عدس ، عناب ، گرمک ، گندم ، قهوه ، کاسنی ، کاهو ، موز .
¤ غذاهای معتدل :
شیر گاو ، گوشت کبک ، گوشت کبک دری ، کوکو سبزی ، فرنی ، کوفته ، کشک بادنجان ، شیر برنج ، نان فطیر .
¤ میوه ها و دانه های سرد و تر :
اسفناج ، آلو ، انار ، باقلا ، بالنگ ، بامیه ، خرفه ، پنیر ، خیار ، دوغ ، زردآلو ، کدو (تخم) ، کدو حلوایی ، گلابی ، هلو ، هندوانه ،
¤ میوه و دانه های سرد و خشک :
ارزن ، ازگیل ، انار ترش ، تمبر هندی ، جو ، ذرت ، ریواس ، زرشک ، سرکه ، سنجد ، شاه بلوط ، گشنیز ، گیلاس ، لیمو امانی ، لیمو ترش ، لیمو شیرین ، ماش ، نارنج ، نشاسته ، ولیک .
¤ غذاهای سرد و تر :
شیر بز ، ماست ، دوغ ، مرغ ماشینی ، قره قروت ، شیر بز ، ماهی ،
¤ غذاهای سرد و خشک:
کشک ، گوشت گاو
دیدگاهتان را بنویسید