افسردگی
همانگونه که مشخص است این عبارت از ترکیب دو کلمه deside به معنای تصمیمگیری و phobia به معنای ترس بی دلیل شکل گرفته است.
این اختلال به حدی جدی است که نام اختصاصی desidephobia برای آن در نظر گرفته شده است. این لغت توسط والتر کافمن ابداع شد.
ترس از تصمیم زمانی اتفاق میافتد که نیاز به تصمیم گیری مهمی باشد و شخصی که باید تصمیم نهایی را بگیرد دچار سردرگمی شود و به نظرات دیگران بیش از حد اهمیت دهد و کنترل زندگی خود را از دست بدهد.در شدیدترین حالت کسانی که مبتلا به این فوبیا هستند در طول زندگی ممکن است هنگامی که به تصمیمگیری فکر کنند دچار حملات عصبی شوند که این حملات باعث افزایش ضربان قلب و تنفس شان شود.
با وجود همه این ترس ها باید بدانید که اگر نمی توانید تصمیم درستی بگیرید قطعاً نمیتوانید چیزی را در زندگی خود تغییر دهید و نمی توانید پیشرفت کنید،نمی توانید دنیای اطراف خود را بهبود ببخشید شما باید یاد بگیرید که برای پیشرفت در زندگی و شغل خود درست تصمیم بگیرید.
کارشناسان حدس می زنند علت این فوبیا یک واقعه آسیب زا در گذشته باشد.علاوه بر آن اگر کسی دچار یک حادثه آسیب زایی شود که از نظر عاطفی دردناک باشد و استعداد ژنتیکی یا زمینه بیماریهای روانی داشته باشد این وضعیت را بدتر میکند.
■به نمونه های زیر دقت کنید اینها نمونه هایی از فوبیای تصمیم گیری هستند:
۱)ما با خرد کردن یک تصمیم بزرگ به تصمیم های کوچک تر آن تصمیم اصلی که داشتیم را کنار میگذاریم و سرگرم آن تصمیم های کوچک می شویم مثلاً پیتر سنگه در کتاب پنجمین فرمان می گوید با تقسیم کردن یک گاو به دو قسمت دو گوساله نخواهیم داشت بلکه یک گاو مرده داریم.
۲)مثلا فردی میخواهد به خارج از کشور مهاجرت کند ولی نمیتواند تصمیم واحدی بگیرد به خود می گوید حالا که دارم لیسانس میگیرم بگذار بعد از گرفتن مدرک تصمیمم را قطعی میکنم.ما عموماً فراموش میکنیم که تصمیم نگرفتن خود یک تصمیم است.
۳)دلیل اینکه بسیاری از ما پیش مشاور میرویم و مشورت و کمک می گیریم ندانستن جواب نهایی نیست بلکه ترسیدن از پذیرش پاسخی است که در ذهن ماست و در آخر نتیجه میگیریم که گاهی هزینه های تصمیم نگرفتن بیشتر از هزینه های یک تصمیم اشتباه است.
■برخی از علائم فوبیای تصمیم گیری عبارتند از:
حمله عصبی،تصور روانی بودن،تعریق بیش از حد،استرس و وحشتزدگی، بالا رفتن فشارخون ■عوارض جانبی ترس از تصمیمگیری عبارتند از: مواجهه با مشکلات مالی،عدم تجربه سفر،از دست دادن روابط با دیگران،عدم ترقی.
■چند روش برای غلبه بر فوبیای تصمیمگیری یا ترس از اشتباه انجام دادن کار:
۱)تصمیماتی بگیرید که عملی باشد و قسمت بندی تصمیم را امتحان کنید.
۲)تعداد تصمیم هایی را که در زندگی می گیرید کاهش دهید.مثلاً یک برنامه غذایی تهیه کنید و به آن پایبند باشید.
۳)گاهی ضعف در تصمیمگیری ناشی از کمبود اطلاعات است پس تمام اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری کنید تا با آگاهی کامل تصمیم نهایی را بگیرید زیرا گاهی باعث میشود تا تسلط کافی بر شرایط داشته باشید.
۴)می توانید گزینه های مختلف و احتمالی را بررسی کنید و نقاط ضعف یا قوت هر کدام را بنویسید و با اولویت بندی و امتیاز دادن تصمیم بهتری بگیرید.
۵)تجربه کردن را امتحان کنید.
۶)به خود اعتماد کردن پادزهر ترس و هراس است هنگام تصمیمگیری به خود بگویید من از عهده اش بر می آیم و راه درست را انتخاب میکنم.
۷)قبل از هر انتخابی آنچه را که می خواهید برای خود تعریف کنید گاهی ترس ناشی از این است که نمیدانید منتظر چه نتیجه ای هستید.
۸)هنگام تصمیمگیری به ندای درون خود گوش دهید و ببینید چه چیزهایی برایتان لذت بخش تر است.
۹)از اشتباه کردن نهراسید و به خود حق اشتباه بدهید زیرا با اشتباه کردن هم میتوانید مطلبی بیاموزید.
۱۰)هزینه تصمیم خود را بپردازید.یک ضرب المثل چینی هست که میگوید اگر یک فنجان چای داغ می خواهی ابتدا باید فنجانت را خالی کنی.
۱۱)تمرین یوگا و ذهن آگاهی:یوگا تمرین ذهنی و جسمی است که به شما کمک می کند روی زمان حال متمرکز شوید و به کاهش اضطراب و غلبه بر ترس از آینده کمک میکند.
۱۲)از دیگران کمک و پشتیبانی بخواهید.
۱۳)تنفس و تنفس درمانی:باید تمرین کنید و با تمرکز بر بالا و پایین رفتن قفسه سینه و شکم هنگام دم و بازدم به تنفس عادی خود برگردید.
دیدگاهتان را بنویسید