کوچ پرندگان
تغییر مکان پرندگان در فصل های سرد سال از منطقه ای به منطقه دیگر را کوچ می نامند.
پرندگان مهاجر در فصل پاییز به طرف جنوب و در فصل بهار به سمت شمال حرکت می کنند.
گونه ای از پرندگان تکی مهاجرت میکنند و بعضی به صورت گروهی.
میتوان گفت که پرندگان از لحاظ مهاجرتی به سه دسته تقسیم بندی می شوند:
۱) پرندگان بومی
۲)پرندگان نیمه مهاجر
۳)پرندگان مهاجر
بر اساس تحقیقات پرنده شناسان سه نوع مهاجرت برای پرندگان کشف شده است: ۱)مهاجرت فصلی
۲)مهاجرت ارتفاعی
۳)مهاجرت روزانه
▪︎مهاجرت فصلی که اصولا از اواخر پاییز شروع می شود در اوایل بهار به پایان می رسد. این مهاجرت که به صورت فصلی و همه ساله انجام می شود به همین دلیل مهاجرت فصلی می گویند.
▪︎مهاجرت ارتفاعی به ارتفاعات مربوط می شود یعنی با سرد تر شدن هوا پرندگان از ارتفاعات کوه ها به دشت ها و چمنزار ها میروند.
▪︎ مهاجرت روزانه همه روزه از سوی تمام پرندگان انجام میشود و هدف این مهاجرت تغییرات آب و هوایی نیست بلکه هدف از این مهاجرت یافتن غذا می باشد. پرندگان ماده بر روی تخم ها می خوابند و پرنده های نر برای یافتن غذا شروع به مهاجرت میکنند.
منابع غذایی در زمستان به آسانی قابل دسترسی نیستند. همین امر باعث می شود پرندگان تغییر مکان بدهند و برای پیدا کردن غذا از یک ناحیه به ناحیه دیگر کوچ کنند. زیرا برخی از آنها نمی توانند در شرایط نامساعد زمستان جان خود را نجات دهند و زنده بمانند.
یکی دیگر از دلایل کوچ پرندگان مهاجر نیز تخم گذاری و تولید مثل آنها می باشد. زمانی که فصل تخم گذاری و جوجه آوردن پرنده نزدیک می شود تلاش می کند که به منطقه ای با هوایی گرم تر کوچ کند تا طبق شرایط فیزیکی بدن خود بتواند جوجه هایش را به دنیا بیاورد.
از دیگر دلایل مهاجرت پرنده ها می توان به تغییرات ناگهانی جوی در فصول مختلف سال اشاره کرد. خشکسالی ها و بارش های غیر منتظره نیز می تواند از دلایل کوچ پرندگان مهاجر به شمار بیاید.
تخمین زده میشود که هر ساله حدود ۵۰ میلیارد قطعه پرنده در کره زمین مهاجرت میکنند. برخی از گونهها مانند پنگوئنها ممکن است از طریق شنا کردن و برخی با پیادهروی مهاجرت میکنند.
جهت یابی پرندگان:
• بعضی پرندگان با استفاده از نشانه های سماوی راه خود را پیدا می کنند. پرندگان روزپرواز با استفاده از وضعیت خورشید و پرندگان شب پرواز با موقعیت ستارگان جهت تعیین مسیر می کنند.
• بعضی دیگر از روی نشانه های زمینی مانند عوارض زمین ، سیستم های آبی، کوهستان ها، خطوط ساحلی، وضعیت بوم شناختی مانند جنگل های انبوه و پهنه های آبی و و ضعیت هواشناختی مثل جهت باد غالب یا توده های هوا مسیر خود را پیدا میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید