چرا باید خواستگاری از طرف مرد باشد؟
قسمت سوم:
سئوال: چرا اسلام تاکید دارد که باید خواستگاری از طرف مرد باشد؟ چه ایرادی دارد که اگر یک دختر از پسری خوشش آمد از او خواستگاری کند؟
پاسخ:
برای پاسخ به این سئوال بهتر است سراغ طبیعت برویم.
این که از قدیم الایام مردان به عنوان خواستگاری نزد زن می رفتند و از آنها تقاضای همسری می کردند،از بزرگترین عوامل حفظ حیثیت و احترام زن بوده است.
طبیعت مرد را مظهر طلب و عشق و تقاضا آفریده است و زن را مظهر مطلوب بودن و معشوق بودن. طبیعت زن را گل و مرد را بلبل، زن را شمع و مرد را پروانه قرار داده است. این یکی از تدابیر حکیمانه و شاهکار های خلقت است که در غریزه مرد نیاز و طلب و در غریزه زن، ناز و جلوه قرار داده است.
وضعف جسمانی زن را در مقابل نیرومندی جسمانی مرد به این وسیله جبران کرده است.
از طرف دیگر برای مرد قابل تحمل است که از زنی خواستگاری کند و جواب رد بشنود و آنگاه از زن دیگری خواستگاری کند و جواب رد بشنود تا بالاخره زنی رضایت خود را به همسری با او اعلام کند، اما برای زن که میخواهد محبوب و معشوق و مورد پرستش باشد و از قلب مرد سر در آورد تا بر سراسر وجود او حکومت کند، قابل تحمل و موافق غریزه نیست که مردی را به همسری دعوت کند و احیاناً جواب رد بشنود، و سراغ مرد دیگری برود.
به عقیده ویلیام جیمز فیلسوف معروف آمریکایی، دختران حوا در طول تاریخ دریافتند که عزت و احترام شان به این است که دنبال مردان نروند و خود را مبتذل نکنند و از دسترس مرد خود را دور نگه دارند.
البته این خصوصیت، اختصاص به جنس بشر ندارد.
حیوانات دیگر نیز همینطورند. همواره این ماموریت به جنس نر داده شده که خود را دلباخته و نیازمند به جنس ماده نشان دهد. ماموریت جنس ماده، پرداختن به زیبایی و لطف و خودداری و استغناء ظریفانه است تا دل جنس خشن را هر چه بیشتر شکار کند و او را از مجرای حساس قلب خودش و به اراده و اختیار خود،در خدمت بگیرد.
نکته دیگر اینکه اسلام این قانون را متعادل ساخته و در صورت مشاهده صفات برجسته در پسر، خواستگاری از طرف پدر دختر یا مردی از خانواده او را بلامانع و بلکه مورد توصیه دانسته است.
قرآن کریم در سوره قصص در داستان حضرت موسی(ع) و دختران شعیب(ع)، به خواستگاری حضرت شعیب(ع) از حضرت موسی(ع)به واسطه داشتن دو صفت امین بودن و قوت در جسم اشاره دارد.(انک لقوی امین) همان صفاتی که خواستگاری پسرعموی حضرت خدیجه(س) از پیامبر اکرم(ص) برای ایشان را موجب گردید.
دقت و تدبر در آیات قرآن و دستورات دین نشان از توجه ویژه به جایگاه زن دارد.
در هفته های آینده ان شا الله به شبهات دیگری در مورد حقوق زن در اسلام پاسخ خواهیم داد.
دیدگاهتان را بنویسید