پوسیدگی دندانی در کودکان و راه های پیشگیری از ان
دهان انسان پر از باکتری است صدها نوع باکتری مختلف روی دندان،لثه،زبان و دیگر نقاط دهان وجود دارد بعضی از آنها مفید و برخی دیگر از علت پوسیدگی دندان هستند.
پوسیدگی دندان نتیجه عفونی شدن با باکتری های خاصی است که با قند موجود در مواد غذایی اسید تولید می کنند.آنها به مرور زمان دندان را خراب میکنند و مینای دندان را از بین میبرند.وقتی فردی بهداشت دهانش را رعایت نکند و باقیمانده مواد غذایی داخل شیار های دندان باقی بماند باکتریهای داخل دهان به آن مواد غذایی حمله میکنند و آنها را تجزیه میکنند و اسیدهای خود را ترشح کرده که سبب تخریب دندان می شود.
کودکان در سنین پایین نمی توانند دندان درد شان را ابراز کنند و ما باید از علائم آنها پی به درد ببریم علائمی مانند بی قراری کودک،خودداری از غذا خوردن،ایجاد تورم در لثه و صورتکودک،چرکی شدن لثه و بوی بد دهان آنها
بهترین علائم پوسیدگی دندان در کودکان امتناع از غذا خوردن آن ها است چون فکر می کنند جویدن باعث درد دندان در آنها میشود و فقط مایل به نوشیدن مایعات هستند.
■لکه های سیاه روی دندان کودک:وجود لکه های سیاه می تواند به خاطر مصرف قطره آهن باشد و در مواردی میتواند ناشی از ابتلا به پوسیدگی باشد در خصوص سیاهی ناشی از مصرف قطره آهن بهتر است قطره را در حلق کودک ریخته و بعد از آن دهان کودک با آب شستشو داده شود.
■پوسیدگی دندان کودکان چگونه بروز می کند؟ اولین علامت لکه های سفید رنگ هستند که در حاشیه لثه های دندان شکل می گیرند که با پیشرفت پوسیدگی به حفرات زرد رنگ و در نهایت قهوه ای تبدیل می شوند با دیدن اولین لکه باید به دندانپزشک مراجعه کرد تا دندانپزشک اطفال در رابطه با بهداشت دهان و دندان و نحوه تغذیه با والدین کودک صحبت کند.
■روش های پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان:بهترین روش پیشگیری این است که بهداشت دهان و دندان را کامل رعایت کنیم(مسواک و نخ دندان) ولی عدم استفاده از مواد قندی هم نقش بسزایی در سلامت دندان هایمان دارد و ویزیت های دورهای هر ۶ ماه یک بار هم کمک قابل توجهی به ما می کند که زودتر متوجه پوسیدگی دندان هایمان بشویم.در دندانپزشکی هایی که کودکان را ویزیت میکنند روش های پیشگیرانه ای وجود دارد که به مقاومت مینای دندان کودک کمک شایانی میکند: ۱)فلوراید تراپی:فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که باعث استحکام دندانها و جلوگیری از پوسیدگی آنها میشود فلوراید سلامت مینای دندان را حفظ میکند ولی اگر دندان پوسیده شده باشد فلوراید تراپی کمکی به بهبود آن نمی کند معمولاً فلورایدتراپی از دو سالگی برای کودکان شروع شده و هر شش ماه یک بار تکرار می شود تا کودک به سن مدرسه برسد.
فیشورسیلانت تراپی:در این روش شیارهای عمیق دندانهای آسیا با داروی فیشور سیلانت تراپی پوشیده می شود چون شیارهای عمیق دندان های آسیا خیلی خوب با موهای مسواک تمیز نمی شوند. ■تعداد دفعات مسواک زدن دندانها:توصیه میشود در روز ۴ مرتبه دندانها مسواک زده شود(قبل از صبحانه و بعد از هر وعده غذایی)فقط به یاد داشته باشیم که موقع مسواک زدن برای کودکان یک تکه بزرگ خمیر دندان روی مسواک نگذاریم اندازه یک عدس خمیردندان برداشته و لای موهای مسواک کودک بگذاریم.
■پوسیدگی دندانهای شیری چه تاثیری بر دندان های دائمی دارد؟؟
دندانهای شیری در سلامت دندانهای دائمی نقش بسزایی دارند اگر دندان شیری خراب شود باعث عفونت در لثه و التهاب میشود و در نتیجه لثه وضعیت خوبی برای رشد دندانهای دائمی نخواهد داشت به ازای ۲۰ دندان شیری ۳۲ دندان دائمی داریم پس این تصور که برای رشد دندان دائمی لازم است که دندان شیری لق شود غلط است پس باید هر چند ماه یکبار وضعیت دندان و لثه کودک چک شود تا آسیبی به دندانهای دائمی اش وارد نشود.
دیدگاهتان را بنویسید