انواع بازی های ذهنی برای کودکان
۱)بازی با بلوک های خانه سازی از شکل و تشخیص رنگ تا تخیل و خلاقیت و تحریک ذهن تمام جنبه های رشد کودک در معرض آن قرار می گیرند.
۲)بازی با پازل باعث هماهنگی دست و چشم کودک میشود و استدلال منطقی را در او پرورش میدهد.
بزرگترین مزیت پازل بازی افزایش اعتماد به نفس است…وقتی کودک حل پازل را به اتمام میرساند. که منجر به تقویت عزت نفس او می شود.
۳)نقش های زیادی برای بازی کردن وجود دارند….نقش معلمی،نقش مادری،نقش دکتر…نقش بازی کردن یک راه عالی برای تقویت قوه تخیل و خلاقیت کودکان است.
۴)خمیر یا گلبازی تأثیر زیادی در تقویت مهارت حرکتی کودک دارد. همچنین برای کودکانی که مچ دست یا سرانگشتان ضعیفی دارند به تقویت مچ دست و سرانگشتان کمک کند. این بازی، مقدمهی مهارت دستگرفتن قاشق و مداد دست گرفتن توسط کودک است.
۵)بازی با آب برای کودک از این جهت مفید است که میتوانیم معنای گرما و سرما را به او اموزش دهیم.همچنین آببازی باعث رفع عصبانیت کودک میشود و احساس ارامش میکند.
۶)تحقیقات نشان میدهد که قرار گرفتن درمعرض انواع مختلف محرکهای موسیقیایی موجب تقویت مهارتهای شنیداری میشوند.ببینید کودکتان دوست دارد صدای کدام اسباب بازی اش را دربیاورد؟موتور یا قطار؟ این بازی برای کودک ۱/۵ ساله مفید است.
۷)بازی( لی لی) بهدلیل چهارچوب و قوانینی که دارد، باعث افزایش تمرکز و بالارفتن مهارتهای حرکتی و ذهنی کودک میشود.
۸)حباب سازی برای بالا بردن تمرکز کودکان و افزایش توجه آنها مناسب است. بهویژه برای کودکانی که مبتلا به نقص توجه و اختلال خواندن هستند.
۹)کافیست چندین نقطه با فاصلهی نهچندان زیاد، روی یک کاغذ بکشید. بازیکنان این بازی باید حداقل دو نفر باشند و در هر نوبت، فرد باید با یک خط دو نقطه را به هم وصل کند که با وصل کردن نقطهها مربعی تشکیل میشود. برنده کسی است که مربعهای زیادی کشیده باشد. این بازی که از قدیم تا به امروز رواج داشته، موجب افزایش تمرکز و توجه در کودکان و نیز یادگیری رعایت نوبت در آنها میشود که از این طریق میتوانند تکانههای آنی خود را کنترل کنند.
۱۰)چند اجیل و میوه مخلف داخل کیسه فریزر بریزید.از کودک بخواهید بدون اینکهدبه داخل کیسه نگاه بیندازد به شما پنج فندق، هشت بادام و سه پسته یا سه آلو، یک خیار و دو هویج بدهد. هدف از این بازی، تقویت حس لامسه، افزایش واژگان درکی (رنگ، سایز، اشکال هندسی و…)، افزایش دقت شنیداری و افزایش حافظهی شنیداری است.
۱۱)برای هماهنگی چشم و دست کودک، آشنایی با رنگها و تقویت خلاقیت کودک نقاشی مناسب است.
۱۲)کودک از ۲ سالگی به بعد لازم است در بین کودکان دیگر باشد و با آنها بازی کند. بنابراین کودک خود را به پارک ببرید و اجازه دهید با بچهها بازی کند. این کار مهارتهای اجتماعی مانند همدلی را به او آموزش میدهد.
۱۳)کتابهایی که بیشتر بدون نوشته و دارای تصویر هستند را برای کودک خود تهیه کنید و نام شکلهای او را به او بگویید و برای آنها قصههای کوتاه و ساده به زبان خودمانی تعریف کنید.
۱۴)در گوش کودک خود کلماتی را بگویید و از او بخواهید او نیز همین کلمات را آرام در گوش شما تکرار کند.این بازی باعث تقویت قوه شنوایی کودک میشود.
۱۵)حالتهای چهره یعنی اخم کردن، عصبانی شدن، خندیدن و گریه کردن را به او یاد دهید و بگویید اخم کن، بخند، گریه کن
۱۶)تاثیر مثبت سودوکو بهعنوان یکی از بازی های تقویت حافظه کودکان قدرت تفکر آنها را افزایش میدهد و باعث توجه به جزئیات در کودکان میشود و از همه مهمتر، به بهبود حافظه بهخصوص تقویت حافظه دیداری کمک میکند.
۱۷)یکی از هیجانانگیزترین بازیهای فکری که برای کودکان و بزرگسالان وجود دارد، برج هیجان یا جنگا است. در این بازی مکعبها در گروههای سهتایی بهصورت افقی و عمودی بر روی هم قرار میگیرند و یک برج هشتطبقه را میسازند. کودک باید بتواند هر دور، یک مکعب را بیرون بکشد و بر روی آخرین طبقه قرار دهد.
برج هیجان علاوه بر افزایش تمرکز و ایجاد دقت در بچهها، میان چشم و حرکت دست آنها ارتباط منطقی و هماهنگی برقرار میکند.
۱۸) بازی تعادل از چند مخروطه و تعدادی مهره تشکیل میشود که بچهها باید مهرهها را بر روی مخروط بر روی هم بچینند، بهگونهای که تعادل آنها بر هم نخورد.
تعادل سبب میشود کودکان دقت کنند تا مهرهها را با تمرکز بسیار بر روی هم بچینند بنابراین مهم ترین ویژگی این بازی افزایش توجه و تمرکز کودکان است.
دیدگاهتان را بنویسید